Міжнародна науково-практична конференція «Управління мультикультурною освітою у школі в умовах реформування освіти України»

16 жовтня 2015 року директор Цукрозаводського НВК "загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді" Тетяна Лещенко взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Управління мультикультурною освітою у школі в умовах реформування освіти України», організованою Асоціацією керівників шкіл України, Інститутом педагогіки НАПН України та Скандинавською гімназією м. Києва.

У конференції взяли участь співробітники відділу економіки та управління загальною середньою освітою Інституту педагогіки НАПН України: Калініна Л. М., завідувач відділу, доктор педагогічних наук, професор; Онаць О. М., старший науковий співробітник відділу, кандидат педагогічних наук; Шевцов М. Г., науковий співробітник відділу, а також керівники шкіл та заступники керівників, завідуючі науково-методичними центрами, методисти, психологи та вчителі з м. Києва, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Тернопільської, Черкаської областей.

На конференції розглядалися питання: культурологічний підхід в освіті; управління міжкультурною освітою в школі в умовах реформування системи освіти в Україні; білінгвальне та мультилінгвальне навчання; поняття «міжкультурна», «полікультурна» та «мультикультурна» освіта в Європі та в Україні; мультикультурне виховання як процес адаптації для сприйняття соціуму іншої країни; мультикультурне виховання на уроках та в позаурочний час тощо.

Учасники зібрання із зацікавленістю сприйняли презентацію авторської програми і навчально- методичного забезпечення курсу для керівників та працівників освіти «Міжкультурна освіта в школі», розроблену Калініною Л. М., Онаць О.М., Калініною Г. М. та інформацію про українсько-чеську програму «Альтернативне навчання для вчителів України», яка включає семінари в областях України про метод усної історії для вчителів суспільствознавчих дисциплін та студентів, конкурс для вчителів історії, а також проект для освітян Києва і Київської області «Мультикультурне виховання в школі».

Високо оцінили колеги інноваційну діяльність одного з найкращих закладів м. Києва, експериментального ЗНЗ Інституту педагогіки – Скандинавської гімназії, представлену її директором, координатором АКШУ в м. Києві, кандидатом педагогічних наук Пушкарьовою Т. Е., учительським і учнівськими колективами.

Під час конференції відбулося також засідання Круглого столу, на якому, крім питань порядку денного, ґрунтовно обговорено актуальні питання реформування та модернізації освітянської галузі, зокрема її управлінських аспектів; проблеми сучасного підручника; запровадження білінгвального та мультилінгвального навчання; проект Закону України «Про освіту» та проект Концепції 12- річної школи; керівник ЗНЗ у нормативно-правових документах і реалії щоденного життя; активізація діяльності осередків АКШУ та інші. Змістовними та цікавими були виступи учасників круглого столу Мишка. В. І., директора Кременецької загальноосвітньої школи-інтернату 1-111 ступенів Тернопільської області; Скорик Т. А., віце-президента АКШУ, директора Черкаської СШ № 28; Топчій І. В., директора гімназії № 9 м. Черкаси, кандидата педагогічних наук; Лещенко Т. В., директора Цукрозаводського НВК Кіровоградської області; Кондратович О. А., заступника директора СШ № 9 м. Біла Церква та інших, які також вносили конкретні пропозиції щодо окреслених питань щодо управління освітньою галуззю та школою.

Кiлькiсть переглядiв: 135

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.