Природа і людина: єдність чи боротьба?

Природа і людина: єдність чи боротьба?

Сьогодні все більше людей розуміють взаємозалежність людини і природи. Екологічні проблеми досягають планетарного масштабу, але вирішувати їх слід починати з себе. Зараз значна частина людей не слідкує, не знає, як тяжко планеті переробляти мільйони сміття щодня. Вони не звертають увагу на чистоту навколишнього середовища, наприклад: побувавши на природі, залишають після себе багато різного непотребу, не замислюючись, що розпад однієї залізної банки в землі до 10 років. Звернімо увагу на побут людей, адже там кожного дня вони викидають купу різного сміття: підгузки, які розкладаються 300-500 років, папір 2-3 роки. Якщо замислитись над цими свідченнями, ми бачимо, що все це може призвести до екологічного колапсу.

Зараз екологи слідкують за станом навколишнього середовища. В школах дітям говорять і наштовхують захищати нашу планету. Наша школа є однією із шкіл, якій не байдужий стан навколишнього середовища. Ми намагаємося оберігати його, як можемо.

В нашому мальовничому селиші протікає річка Інгулець – прва притока Дніпра. Вона є окрасою нашого краю, місцем риболовлі та відпочинку. Але якщо колись вода в ній була чиста і прозора, водилось багато риби, раків, різної живності, то в останні роки береги річки забруднені в результаті людської діяльності.

Усвідомлення небезпеки, що насувається, зібрало учнів Цукрозаводського НВК для благодійної справи – порятунку річки Інгулець. Ми очистили від сміття значну берегову та прибережну територію, очистили берег біля пірсу від залишків скла і рибацьких сіток. Але найбільша частина припала на пластикове сміття, на розкладання якого природним способом підуть сотні років.

Та одноразової діяльності і незначної кількості учнів – замало, щоб зупинити екологічну катастрофу. Для цього необхідна комплексна і систематична робота.

Щорічно, два рази на рік, учні старших класів збирають ініціативну групу і чистять берегову лінію річки. До роботи можуть залучатися всі охочі. На сьогоднішній день екологічна свідомість людей зросла і цьогоріч добровільно залучилися і учні початкової ланки (3 клас). Робота була зроблена оперативно і якісно, оскільки діяльність учнів – свідома. Це є показником розуміння взаємозалежності людини і природи. Для свідомих людей охорона природи – це натхнення, сенс життя, захоплення прагнення самовираження, бажання принести користь суспільству і природі, можливість особисто захистити унікальний куточок природи.

Давайте будемо пам’ятати про те, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Нехай це стане девізом кожного.

Ініціативна група:

Дуднік Ярослав

Ратніков Андрій

Горбунко Іван

Щокотов Дмитро

Дуднік Михайло

Дуднік Марк

Крамар Діана

Семенко Олександр

Колектив 3 класу

ФОТОЗВІТ

Кiлькiсть переглядiв: 120

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.