Щедрий Вечір

Споконвіку, напередодні старого Нового року, за давньою народною традицією, справляють Щедрий Вечір – веселе українське свято з обрядами, забавами, скоромною їжею : багатою кутею на смальці, ковбасами, пирогами, варениками, млинцями, смаженими на салі тощо.

На Щедрий Вечір, тобто в ніч під старий Новий рік, майже по всій Україні, традиційно ходили гурти ряджених – молодіжні ватаги, які щедрували й водили «Маланку» – своєрідний маскарад. «Маланка» – народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини, і покликане виконувати магічно-заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити людям врожай та здоров’я. Щоб людей не пізнали лихі сили, які можуть заподіяти шкоду, їх треба було налякати. Для цього одяга­ли чудернацький одяг, пере­вертали кожухи, розмальову­вали обличчя, виготовляли страшні маски, у руках мали дзвіночки, калаталки, батоги тощо. З плином часу традиція вратила свій первісний зміст і значення, й зараз носить лише розважальний характер. Основні діючі особи – перевдягнений у дівчину нежонатий хлопець (Маланка) і, навпаки, дівчина або жінка у чоловічому вбранні (Василь), а також Дід, Баба, Циган і Циганка з дітьми; Коза, Кіт, Чорт, Орач з чепігами (плугом) та ін. Уся ватага з музиками рухається вулицями, стежками, городами, по дорозі бешкетує: закидає тини на стріху, знімає ворота й переносить їх в інше місце, збидкується над перехожими; щедрує господарю, співає величальних пісень.

До Цукрозаводського НВК теж завітали щедрувальники з Березівського будинку культури (директор Ратушняк Д.М.).Серед учасників дійства були і керівник шкільного театрального гуртка «Прем’єра» Нечепоренко З.О. та її вихованці. Гості вітали господарів школи та педагогічний і учнівський колектив зі святами, віншували найкращі побажання, співали щедрівки та показали виставу «Водіння кози» та «Меланка й Василь». Щедрувальників щедро нагородили оплесками, усмішками та солодкими подарунками. Глядачі, особливо діти, отримали гарний настрій та ознайомилися з традиціями нашого народу.

Кiлькiсть переглядiв: 156

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.